ТУНИС
Главниот град на Тунис, градот Тунис, се карактеризира со динамичен спој на традицијата и модерноста, медитеранскиот и европскиот шарм. Градот има три важни делови: Медина, која е старото арапско и турското јадро на градот, францускиот дел, формиран на крајот на XIX и во првата половина на XX век и најновиот, модерен дел кој прстенесто се протега на север и по бреговите на езерото Тунис.
Летувалишта
АМАРТ (GAMMARTH) - е летувалиште на Mедитеранскиот брег, лоцирано на 15 км северно од Тунис, до градот Ла Марс. Некогаш мало рибарско село, од втората половина на 20 век, се претвори во елитно предградие со раскошни вили и резиденции, високи хотели, ресторани, продавници и галерии. Во неговата близина се наоѓаат урнатините на античката Картагина и модерната Сиди Бу Саид.
ХАММАМЕТ (HAMMAMET) - Некогаш едно мало рибарско село во заливот Хамамет, на југот на полуостровот Кејп Бон, најплодниот и најзелениот дел на Тунис, прераснало во омилено летувалиште на многу познати уметници во 19 век, како што се Гистав Флобер, Оскар Вајлд и Андре Жид. Стариот град е составен од медина од 15 век, изградена на карпите долж крајбрежјето. Во рамките на исклучително добро сочуваните sидови се наоѓа лавиринт со поплочени улици и тесни патеки, и во него има куќи на жители и бројни продавници и галерии.
Развојот на туризмот во Тунис започнува во Хамамет во 1960-тите. Најстарите хотели со бујни медитерански градини се наоѓаат во поширокиот центар на градот, а тука се и двете туристички зони: Хамамет Норд, кој се протега на север до Набел, познат по прекрасните песочни плажи, а на југ, 9 км од центарот на градот, Јасмин (YASMINE) Хамамет, модерно туристичко подрачје, моделирано по познати медитерански хотели, со новоизградена медина (куќички чаршии, бутици, ресторани и слаткарници), марина, до која може да се стигне до прекрасно шеталиште долга околу 3 км и забавен парк на Картагина. Јасмин Хамамет нуди сместување во удобни хотели во близина на плажите и морето, бројни можности за рекреација, забава, излегување и купување, што го направи една од најдобрите медитерански дестинации во последните години. Таа стана една од најпопуларните и најбараните дестинации за одмор на Медитеранот.
СУС (SOUSSE) - Сус е трет по големина град во Тунис со население од околу 900.000 и е туристички главен град на земјата. Постојат бројни хотели покрај прекрасните песочни плажи, а градот е познат и по својата медина од деветтиот век, една од најдобро зачуваните тврдини во Тунис, нудејќи прекрасен поглед на целиот град. 
Одење низ улиците и тесните пасуси на медината е можност да се истражи и запознае ориенталниот свет, неговиот специфичен ритам и шармот на типичното ценкање при продажбата.
ПОРТ ЕЛ КАНТАУИ (PORT EL KANTAOUI) - Се наоѓа на 6 км северно е од Сус. Зимскиот центар е изграден од 1979 година како голема туристичка област околу марината каде повеќе од 300 јахти можат да се укотват во исто време. Архитектурата, иако модерна, се потпира на туниската традиционална архитектура, со бели куќи украсени со тиркизни сини врати и прозорци. Хотелите се градени во ист стил долж бреговите на кристалното чисто море, на песочни плажи до градот Сус. Поради долгите плажи, удобните хотели и богатиот ноќен живот, Порт Ел Кантуи стана омилена дестинација за семејни и млади туристи.
Пристаништето е украсено и чисто, целосно прилагодено за туристи, со многу зеленило и цвеќиња, идеално за прошетки. Марината има голем број на продавници, кафулиња, ресторани и познатата фонтана со лесна музичка кореографија. Со такси или локален превоз е лесно и брзо да се стигне до Сус, но и во Хергел, мало Берберско село со неколку одлични ресторани и слаткарници и добро зачуван локален животен стил.
СКАНEС (SKANES) - Тивка туристичка зона која се наоѓа во близина на два града, Монастир на југ и Сус на север. Има голем број на добри хотели со богати содржини. Сканес е вистинското место за семеен одмор, за патниците кои сакаат одмор во тивка атмосфера, со огромни маслинови градини кои доминираат во овој регион уште од римскиот период. Во туристичката област има продавници за сувенири и кафулиња, а за обиколка на областа расположиви се и кочии што чекаат надвор од хотелот. Со такси или локален транспорт лесн и брзо може да се стигне до Монастир и Суза.
МАХДИЈА (MAHDIA) - Мал крајбрежен град кој се наоѓа јужно од Монастир, на тесен полуостров, кој е одвоен од остатокот од копното со единствената градска порта Скита ал Кал од остатокот на копното. Махдија успеа да го зачува шармот на локалниот, мирен туниски град. Неколку сцени од филмот Англиски пациент се снимени во пристаништето во Махдија. Тоа е одлична почетна точка за истражување на централните и јужните делови на Тунис. Туристичката зона се протега по прекрасната песочна плажа северно од градот и нуди квалитетни и удобни хотели.